Regularity events mét karakter!

Regularity events mét karakter!

Winst voor Deflandre-Gengoux (Expert) en Coppee-Robert (Classic)

Met 29% buitenlandse teams en winnende teams uit Wallonië -zowel in de categorie Expert als Classic- kon de Belgian Westhoek Classic dit jaar geen (inter)nationalere stempel krijgen!

Ook aan sfeer geen gebrek tijdens deze 19de editie, want zowel de startformaliteiten onder een stralende zon op de Grote Markt van Ronse als de finish en de korte slalomproef op vrijdagavond vlak na de start konden rekenen op publieke belangstelling. De slalomproef zette overigens meteen de toon van een sportieve strijd die in de categorie Expert een seconde duel zou opleveren van start tot finish.

Deflandre-Gengoux versus Kenis-Dupan in de categorie Expert

Het waren nochtans de gebroeders Buyse die voor de verrassing zorgden op vrijdagavond door als leiders de etappeplaats Nijvel te bereiken. Tijdens de 6 beproevingen die ze tijdens de avondetappe voorgeschoteld kregen (waaronder de slalomtest, 1 time control section, een gravelstage en 3 overige regularity stages), gingen ze alle favorieten vooraf.

De verschillen bleven tijdens de duisternis echter klein en het was vooral de zaterdagochtendetappe die de parcoursbouwers aangestipt hadden als scherprechter. Al gauw vormden 5 equipes voor een afscheiding. Gillard-Hugo, Martens-Pyck en Verstraete-Collard waren volop in strijd voor plaats 3, terwijl Kenis-Dupan & Deflandre-Gengoux met exact hetzelfde strafpuntentotaal de lunchlocatie bereikten! Het verschil bleef een ganse namiddag beperkt tot 1 luttele seconde voor het ingaan van de finale. Deflandre-Gengoux trokken in de laatste regularity proef het laken naar zich toe en wonnen uiteindelijk met amper 4 seconden voorsprong. Een eerste overwinning voor het Waalse duo. Winnaar Yves Deflandre: “Het is een ongelooflijke eer om de Belgian Westhoek Classic op mijn palmares te mogen toevoegen. Op papier is het een regionale wedstrijd, maar als je de startlijst, het evenement en de organisatie bekijkt, dan mag je van me aannemen dat een overwinning in de ‘Westhoek’ een waardevolle overwinning is.” Guino Kenis en Anton Dupan namen hun tweede plaats met sportiviteit in ontvangst. “Een tweede plaats na zo’n intense strijd geeft een grotere kick dan winnen met een straatlengte voorsprong. Revanche tijdens de Ypres Historic Regularity!” Michel Gillard en Jennifer Hugo (voor het eerst aan het werk in de categorie Expert) wonnen de strijd voor plaats 3, al werd het tijdens de laatste proef nog even spannend, want Martens-Pyck stranden in een eindspurt op slechts 4 tienden van het podium! Verstraete-Collard vervolledigd de top 5. We vermelden nog de 6de plaats algemeen van ‘regionale’ rijders Agten-Seynaeve. ‘The best of the rest’, voor andere toppers zoals Dupont-Dupont, Vancraeynest-Desmet, Vanhecke-Werniers en Legenne-Legenne die volgend jaar opnieuw de verplaatsing vanuit Frankrijk naar Ronse zullen maken.

Categorie Classic: Coppee-Robert met overmacht!

Ook in de categorie Classic zorgde de zaterdagochtendetappe voor de belangrijkste wedstrijdfeiten! Op vrijdagavond ging Julie Kenis met navigator Bjorn Clauw aan de leiding. Het team ging het Waalse duo Verstraeten-Piret vooraf, op de voet gevolgd door de Franse equipe De Dain-De Dain. Maar bij het bereiken van de lunchlocatie na het afwerken van enkele proeven in de wouden van Couvin zag de top 3 er helemaal anders uit. Kenis-Clauw zakten terug naar plaats 18 nadat ze in RT 7 even in de moeilijkheden geraakten. Ook De Dain-De Dain zakten terug tijdens de ochtendetappe waar de navigatie iets uitdagender werd. Olivier Coppée en navigatrice Pauline Robert benutten hun streekkennis optimaal, gingen nergens in de fout en stormden naar de leiding! Halverwege zaterdag hadden ze een voorsprong bijeen gereden van zo’n 20 seconden op de formatie Vanpoucke-Van Loocke, auteurs van een zéér sterke wedstrijd. Het Waalse duo Ferrière-Moreau tikten aan als derde, terwijl Nederlanders Sanders-Sanders op plaats 4 gingen postvatten. Verstraeten-Piret waren de enige overblijvers van de ‘best performers’ op vrijdagavond die wisten stand te houden in de top van de klassering op zaterdagmiddag.

Ook de terugweg naar Ronse zorgde opnieuw voor positiewissels in de top van de Classic-klassering. Ferrière-Moreau kwamen even in de problemen in de wouden, terwijl Sanders-Sanders met pech af te rekenen kregen. Op de prestatie van Coppee-Robert stond echter geen maat. Ze bleven hun voorsprong uitbouwen en bereikten de finishlijn te Ronse met een voorsprong van 36 seconden op… Verstraeten-Piret. Ze wisten hun tweede plaats die ze op vrijdagavond in handen hadden te heroveren ten koste van Vanpoucke-Van Loocke, al waren die uitermate tevreden met hun podiumplaats! Plaats 4 & 5 werden ingenomen door equipes die wellicht voor de sterkste remonte van het weekend zorgden. Lefebvre-Pollet (26ste vrijdagavond) kwamen in alle stilte oprukken en gingen uiteindelijk aan de haal met een knappe 4de eindplaats. Zelfde verhaal voor Dumortier-Vandoorn. Ze rukten op van plaats 22 naar een top 5 klassering. Ferrière-Moreau werd zesde. De Classic-winnaars van vorig jaar, Vanderspinnen-Noelanders, gingen dit jaar de uitdaging aan in hun Lea Francis Hyper uit 1928. Een 7de eindplaats algemeen in dit veld is dan ook een opmerkelijke prestatie. Theo & Tim Ulens werden 8ste, voor de equipe Neuville-Neuville. De Nederlandse equipe Van der Velde-Van de Boel maakten de top 10 compleet.

Editie 19 vinken we af en het aftellen naar ‘feesteditie’ nummer 20 is begonnen! Afspraak op 20 & 21 september 2024.

Persbericht Belgian Westhoek Classic
Foto’s: Ronny Vanparys