Regularity events mét karakter!

Regularity events mét karakter!

Winst voor Kenis-Dupan (expert) en Vanderspinnen-Noelanders (Classic)

wedstrijd verslag onder de foto’s

Een technisch tracé in de duisternis aangevuld met regenbuien op vrijdagavond zette de toon op van deze 18de editie van de Belgian Westhoek Classic. De karavaan ging op vrijdagavond van start vanaf de Grote Markt te Ronse voor een avondetappe met 5 beproevingen. Vooral de tweede regelmatigheidsproef op verlaten betonwegen met meerdere tijdregistraties en de vierde regelmatigheidsproef van de avond dat enkele uitdagende stukken van de Bianchi rally van destijds bevatte, maakte een eerste hiërarchie. De verschillen bleven -zoals verwacht- klein, maar de favorieten maakten meteen duidelijk waarvoor ze naar Ronse afgezakt waren!

Favorieten maken hun rol waar

Guino Kenis met navigator Anton Dupan ging meteen aan de leiding in de categorie Expert, weliswaar ex-aequo met autosportlegende Bernard Verstraete, schitterende bijgestaan door Thomas Collard. Navigator Gengoux Baptiste, vorig jaar op het podium met de fransman Christophe Berteloot, kroop dit jaar in het rechterzitje bij Guy Lenglaert (eveneens uit Frankrijk) en sloot de avond af op 1 seconde van de leider, desondanks een technisch probleem bij de passage in het bos van Houssière. Tijdens de nacht herstelden ze het euvel en gingen op zaterdagochtend van start met in hun zog Martens-Pyck en Vancraeynest-Desmet.

In de categorie Classic, de drukst bezette categorie, ging Kurt Vanderspinnen aan de leiding, bijgestaan door zijn Waalse navigator Yves Noelanders. Hun leidersplaats moesten ze delen met Patrick Van Remoortel die dit keer navigator Julie Cole in de cockpit van de schitterende Apal aan boord nam. Yves Deflandre ging bij zijn eerste deelname aan de Belgian Westhoek Classic samen met navigator Alexandre Peeters meteen voorin postvatten met een derde plaats. Met nog 2 andere Waalse teams (Baonville-Mathieu & Coppée-Robert) op plaatsen 4 & 5 bestond de top 5 uit maar liefst 4 vertegenwoordigers uit het Franstalig landsgedeelte.

Grotere tijdsverschillen tijdens lange zaterdagetappe in de wouden van Couvin

De organisatoren hadden een afwisselend & uitdagend parcours voorgeschoteld voor de tweede wedstrijddag en hielden woord! In de categorie Expert wipte Verstraete-Collard over Kenis-Dupan en gingen aan de leiding na de eerste 3 openingsproeven. Maar het was vooral tijdens een lang gedeelte kaartlezen dat navigator Anton Dupan zijn piloot richting de leiding gidste en een voorsprong bijeen sprokkelde van 21 seconden bij het bereiken van de regroup te Chimay. Verstraete-Collard werden even opgeschrikt tijdens RT 9 maar bleven de tweede stek in handen houden, terwijl Vancraeynest-Desmet oprukte naar plaats 3.

De marathonetappe op zaterdagmiddag ging van start op het circuit van Chimay, gevolgd door de lange regelmatigheidsproef van 33 km. Die bracht geen verschuivingen teweeg en de top 3 bleef behouden alvorens de finale in te duiken. Die finale zorgt elk jaar voor verrassingen en dat was dit jaar niet anders! Tijdens de allerlaatste regularity stage maakten Verstraete-Collard een foutje en vielen terug naar plaats 8! Ook Vancraeynest-Desmet gingen in de allerlaatste kilometer van de wedstrijd in de fout, maar het kon hen niet beletten om de tweede eindrangschikking over te nemen, want ook achtervolgers Lenglaert-Gengoux lieten 20 seconden liggen op het einde! Lenglaert-Gengoux op plaats 3, Vancraeynest-Desmet op plaats 2 en Kenis-Dupan bleven consolideren om met een voorsprong van 27 seconden het laken naar zich toe te trekken. Martens-Pyck vielen tijdens de zaterdagochtendetappe terug naar plaats 7, maar rukten opnieuw op tot aan de voet van het podium. Buyse-Buyse, auteurs van een constante wedstrijd, vervolledigden de top 5.

Close race in categorie Classic

Ook positiewissels gedurende de zaterdagetappe in de categorie Classic en eveneens een verrassend slot in de finale van de wedstrijd! Leiders na de vrijdagetappe Vanderspinnen-Noelanders moesten op zaterdagochtend wat terrein prijsgeven en passeerden de stempelcontrole op de Grote Markt van Chimay op de derde positie. Het was immers de equipe Berloo-Doolaeghe die een zéér sterke prestatie leverden en oprukten naar de leiding, desondanks een foutje tijdens de negende regelmatigheidsproef van de wedstrijd. Vorig jaar liet deze equipe zich ook al opmerken door lange tijd aan de leiding te gaan! Van Remoortel-Cole bleven doorgaan op het sterke elan en gingen ex-aequo aan de leiding met het team Berloo-Doolaeghe. Coppée-Robert en Baonville-Mathieu wisselden hun vierde en vijfde positie onderling.

De marathonetappe zorgde in de categorie Classic voor grotere tijdsverschillen tussen de tenoren. Van Remoortel-Cole lieten wat tijd liggen en zakten naar plaats 3, op 19 seconden van de leidersplaats. Berloo-Doolaeghe bouwden hun voorsprong verder uit en gingen de finale in met een bonus van 15 seconden op Vanderspinnen-Noelanders.

In die finale hetzelfde scenario zoals bij de Expert-rijders! Van Remoortel-Cole maakten een foutje en moesten de rol lossen. Het leverde hen weliswaar nog steeds een zéér mooie prestatie op met de 5de eindpositie als beloning! Verstraeten-Piret -die we nog op een 15de plaats vonden na de vrijdagetappe- reden een schitterende inhaalrace en eindigden uiteindelijk 4de algemeen! Coppée-Robert bleven het ganse weekend aanklampen en het leverde hen een podiumplaats op. Ze eindigden derde op 18 seconden van de uiteindelijke winnaars. En die uiteindelijke winnaar werd… Vanderspinnen-Noelanders! Ze wipten nipt over Berloo-Doolaeghe die de zaterdagetappe domineerden en op het einde van de wedstrijd -buiten hun wil om- wat tijdverlies moesten incasseren. In elk geval een mooie bevestiging van hun prestatie vorig jaar!

TOP 3 EXPERT:

  1. Kenis-Dupan
  2. Vancraeynest-Desmet (+0’27.5″)
  3. Lenglaert-Gengoux (+0’44.9″)

TOP 3 CLASSIC:

  1. Vanderspinnen-Noelanders
  2. Berloo-Doolaeghe (+0’04.0″)
  3. Coppee-Robert (+0’17.6″)

Foto’s: Ronny Vanparys

persbericht Belgian Westhoek Classic