Regularity events mét karakter!

Regularity events mét karakter!

Start én finish in het centrum van Ronse – Chimay gaststad op zaterdag

Het heeft eventjes geduurd vooraleer we het nieuws bekend konden maken, maar ondertussen is de kogel door de kerk: de Grote Markt van Ronse zal niet alleen het decor vormen voor de start van de Belgian Westhoek Classic 2022 maar zal eveneens de finishlocatie worden van the most authentic regularity, die verreden zal worden op vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2022. En dat is niet alles, want op zaterdag volgen er -naast de afgesloten proef op het circuit van Chimay- extra festiviteiten in gaststad Chimay en op sportief vlak hebben parcoursverantwoordelijken Bjorn & Jens Vanoverschelde enkele verrassende tracés uitgestippeld op unieke locaties! Kortom: ook deze editie mag u niet missen!

De sfeer van de 12 uren van Ronse is helemaal terug!

We zijn ongelooflijk trots om het gehele wedstrijdcentrum te kunnen huisvesten in het stadscentrum van Ronse vanaf vrijdagmiddag tot zaterdagavond!”, vertelt Franky Deblomme, bezieler van Motor Union 2000 -de ex-organiserende renstal van de 12 uren van Ronse- die de organisatoren van Belgian Westhoek Classic sinds 2017 ondersteunt met de organisatie van de festiviteiten te Ronse. “Met dit schitterend nieuws komen we nog een stap dichter bij de gloriejaren van de 12 uren van Ronse waar mijn vader Franklin één van de drijvende krachten was.” Het is dus niet enkel op vrijdagmiddag dat we de historische voertuigen in het wagenpark op de Grote Markt plaatsen, maar eveneens op zaterdagavond na de finish! Ook de technische controle zal opnieuw plaatsvinden op de Grote Markt in het verlengde van de terrasjes van de lokale horeca. Gezelligheid gegarandeerd! Het zenuwcentrum van de wedstrijd -met onder andere de administratieve controle op vrijdag en een heus rallycafé op zaterdagavond- kunnen we onderbrengen in een gerenoveerd historisch gebouw in de schaduw van de Basiliek middenin het stadscentrum. Een bruisend wedstrijdcentrum zoals alleen de grote (inter)nationale wedstrijden die hebben.

Chimay als gaststad op zaterdagmiddag

Goed nieuws is er voor de fans van de afgesloten proef op het circuit van Chimay die we vorige editie konden voorschotelen, want ook dit jaar is er opnieuw een passage voorzien met -net zoals vorig jaar- de start in de pitlane en finish door de watersplash! Maar er is meer, want er komen extra festiviteiten in en rond Chimay. Op zaterdagmiddag, na een lange ochtendetappe door de wouden van Couvin, worden de teams één per één voorgesteld in het centrum van Chimay met een passage langs een stempelcontrole op de Grote Markt van Chimay. Aansluitend zal de karavaan uitgenodigd worden voor de lunch in één van de gebouwen van de brouwerij van Chimay. Na de lunch trekken we tenslotte richting het circuit om er de spectaculaire afgesloten proef te betwisten.

Een veelbelovend sportief luik

Hoewel het programma en de locaties meer dan aantrekkelijk zijn, toch blijft het sportieve luik één van de paradepaardjes van het evenement. Bjorn & Jens Vanoverschelde lichten toe: “Vorig jaar hebben we voor het eerst een parcours doorheen ‘de wouden van Couvin’ gepresenteerd. Niet alleen de deelnemers maar ook wij waren gecharmeerd door de regio en deed ons besluiten om afgelopen winter het gehele gebied uit te kammen. En dat leverde enkele unieke tracés op met onder andere een passage door een beekje middenin de bossen die ons doet denken aan de klassementsproef Barisart uit de Boucles de Spa uit de jaren ’80 of een gravelproef (met gravelwegen in zéér goede staat!) middenin een windmolenpark. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag vervangen we de overnachting in Nijvel door een overnachting in Charleroi wat ons vanaf zaterdagochtend meteen in de verlaten wouden brengt!

Het programma van het sportieve luik blijft trouw aan zijn compacte timing met de administratieve en technische controle op vrijdagnamiddag, start op vrijdagavond met een avondetappe in de duisternis waarbij we de moeilijkheidsgraad bewust aanpassen om iedereen zonder al te grote kleerscheuren tot bij de overnachtingslocatie te brengen. Op zaterdag volgt een lange competitieve wedstrijddag om te finishen op zaterdag rond 19u, exact 24 uur na het startschot.

Reglement en inschrijvingen

Binnenkort publiceren we het reglement en de inschrijvingen openen op maandag 11 april om 20u exact. Een eerste belangrijke datum om te noteren, want zoals de traditie het sinds meer dan 10 jaar wil is het bij het openen van de inschrijvingen drummen voor een plaatsje op de startlijst en met dit programma zal het dit jaar niet anders zijn… Deelnemen kan in één van de twee categorieën: ‘expert’ of ‘classic’. In de categorie ‘expert’ schotelen we de deelnemers een uitdagende mix van regelmatigheidsproeven, kaartlezen en ‘time control sections’ voor. De deelnemers in de categorie ‘classic’ krijgen exact dezelfde uitdagende route aan de hand van een vereenvoudigd roadbook ‘bol-pijl met afstanden’ en stukjes eenvoudig kaartlezen.

Afspraak op 16 en 17 september voor dé afspraak van de regionale kalender, maar dan wel een regionale regelmatigheidsrally met wellicht de grootste (inter)nationale uitstraling in een authentiek kader!

MEER INFO: www.belgianwesthoekclassic.be 

persbericht Belgian Westhoek Classic